Respekt för andra som värdemätare?

I en debatt i julhelgen som man väl får säga handlade om moral, filosofi och politik i en enda röra så sade jag vid ett tillfälle att livet kan vara en bra yttersta värdemätare. Alltså att livet ska vara basen för hur saker och ting ska värderas. Jag fick mothugg, och ett motförslag var respekt för andra som värdemätare. Det slog mig inte då, men när jag i efterhand vände och vred lite på det så insåg jag ganska snart att det inte är en bra värdemätare alls. En så grundläggande sak som mat blir ju helt värdelös då. Det finns med andra ord inget värde i att äta, eller att överleva överhuvudtaget, eftersom det inte ens har med respekt för andra att göra. Är man ensam finns det ju faktiskt inga värden alls. Nej, det verkar helt enkelt vara en befängd idé.

27 december , 2007. Etiketter: . filosofi.

5 kommentarer

 1. Odelberg replied:

  Med något annat än liv som yttersta värdemätare får man fram möjligheten att mörda utan det är omoraliskt. Bara där är allt annat befängt.

 2. banjokossan replied:

  Man skulle kunna argumentera för att det inte är respektfullt för andra att mörda dem, iofs. Det är möjligt att det också faller ihop, jag har inte undersökt det närmare. Men jag håller ju med.

 3. Odelberg replied:

  Om respekt skulle vara den högsta värdemätaren skulle du i en situation där du kan döda en person för att någon annan vill det eller vägra, välja att ta liv. Nu kan det ju tyckas att man förlorar all respekt i förhållandet med den man dödar men situationer är unika. Eftersom livet i sig inte är det mest värdefulla är det möjligt att rättfärdiga ett sådant beteende. Genom att det till exempel är flera som vill att du ska ta liv (vilket förutsätter att man är utilitarist).

 4. Henrik Sundholm replied:

  En värdemätare måste vara det mest grundläggande och oreducerbara som värderingar vilar på. Och detta något är ju livet självt. En död eller icke ännu född kan minsann inte värdera något alls. (Livet är förstås inte en garant för värderingar, men om man nu kan värdera, så är livet den mest elementära orsaken till detta.)

 5. Tomas replied:

  Så är det. Men det är av intresse att sätta sig in i andras argument, om inte annat för att kunna förklara vad de gör för fel på ett språk som de förstår.

  Det blir ju märkligt om man värderar något högre än livet, för om man då kastar sitt liv för att få det, då har man det inte kvar :-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: