Vet de inte vad inflation är?

I Metro igår så fanns det en artikel om att ”inflationen äter upp hela vår löneökning”. I deras lilla faktaruta av inflation går det bland annat att läsa

• Inflation är när den allmänna prisnivån stiger.
• Just nu anses inflationen orsakas av höjda råvarupriser.

Jag får stor lust att ta mig för pannan. Inflation är när pengamängden ökar, och som en följd av det så stiger den allmänna prisnivån. Till exempel när grabbarna i Zimbabwe prånglar ut mer och mer och massvis mer av stålar så blir det inflation och priserna stiger. Inte omvänt. Att höjda råvarupriser skulle vara orsak till inflation är lika koko det. Möjligen är det omvända sant, men jag tycker mig kunna minnas att väldigt många precis sagt att höjda råvarupriser är en följd av ökad efterfrågan…

Som sagt, att ta sig för pannan ligger nära till hands.

26 april , 2008. trams.

5 kommentarer

 1. Lina replied:

  Skiljer man inte på tryckpressinflation och efterfrågerelaterad inflation och utbudsrelaterad inflation eller nåt sånt? Där tryckpresstjosan innebär att penningmängden ökar, och utbudspolitisk inflation innebär att tilexempel guldpriser eller oljepriser stiger massor så att det krävs mer pengar för att hålla jämt? I så fall är det ju inte så tokigt att säga att prisnivån ökar, även om det kanske inte är den vanligaste orsaken till infaltionsimpulser. Hursomhelst är väl en stegring av den allmänna prisnivån den mest påtagliga effekten och det är inte så konstigt att man skriver det som förklaring i en faktaruta.
  Det vill jag minnas från nationalekonomin. Vi har ju haft samma bok dessutom- en bok som jag nog har kvar i nån hylla. Saknar din kompis den?

 2. Gustav replied:

  Hmm.. är det min bok? :)

 3. Per-Olof Samuelsson replied:

  Så här kan jag tänka mig att ”mainstream”-ekonomerna tänker:

  ”Priserna går upp. Jaha, då får vi väl trycka upp mer pengar då, så att folk får råd att betala de högre priserna.”

 4. Tomas replied:

  Lina: Penningmängden kan ju faktiskt öka utan att man trycker upp mer pengar. Det finns ju en hel del pengar som inte finns i cash, s.a.s., och det kan lätt bli inflation av att dessa penningmängder (M2, M3, tror jag) växer, lika gärna som att M1 (eller vad som nu är sedlar och mynt) växer. Men att olje- eller guldpriser stiger beror ju på att efterfrågan ökar, sen om det beror på att det läggs begränsningar på hur mycket man får gräva upp eller att folk bara vill ha mer är ju en sak, men inflation är det ju inte.

  Det som är konstigt är att man i sin faktaruta skriver att höjda priser leder till höjda priser.

  Gustav: Det är din bok.

 5. Tomas replied:

  Sen så kom jag att tänka på en sak, faktiskt. Rubriken på artikeln var ju ”Inflationen äter upp hela vår löneökning”. Men det är ju inget konstigt i det. Syftet med inflationen är ju i princip att eftersom ingen vill gå med på att sänka sin lön, som är upptrissad och därmed en orsak till arbetslösheten, så lurar man arbetarna genom att öka inflationen så att deras löner sänks. Det är ju så man sänker arbetslösheten med penningpolitiska åtgärder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: