Detta med inflationen

S-riksdagsledamoten Monica Green gör följande analys i sin bloggpost, där hon ondgör sig över att Mona Sahlin anklagas för att inte kunna något om ekonomi.

Som nytillträdd arbetsmarknadsminister fick Mona Sahlin under krisåret 1990 ta ansvar för lönestopp och strejkstopp – för att hejda inflationen.

Tyvärr verkar det ju som att varken Green eller Sahlin kan något om ekonomi, eftersom de då hade insett att den s.k. pris-och-lönespiralen inte leder till inflation. Utan att inflation leder till ökade priser och löner.

Egentligen så är det ju ganska simpelt. När pengarna blir mindre värda så höjs priserna, och även lönerna. Och så länge som pengarna blir mindre och mindre värda så kommer priserna (löner är ju egentligen också priser, förresten) att stiga.

Ett sidostick till om inflationen. Förra veckan var jag ute och käkade lunch på en lunchrestaurang. Som växel fick jag tillbaka 12 kr. Alla mynten var från 2007. ;-)

22 juli , 2008. Etiketter: , , , . idioti, politik, trams.

9 kommentarer

 1. saku replied:

  Din analys stämmer inte riktigt. FÖrst och främst blir inte pengar helt plötsligt mindre värda, utan det är priserna som stiger och gör pengarna mindra värda. Att lönerna stiger nominalt har att göra med lönekraf och förväntningar på inflation, eftersom inflationen i sig leder till lögre reallön.
  Om inte inflationen härleds ur och orsakar lönespiralen kan du försöka få Mankiw att ändra sitt kapitel i världens mest läsa nationalekonomiska kurslitteratur ang. detta.

  Detta är ganska simpelt: nu när efterfrågan på mat ökat (kina, indien, etanol etc) och utbud minskat (torka, dåliga skörder, utslagning genom dumpning etc), presas priserna uppåt och urholkar värdet på pengar och lönerna.

 2. Tomas replied:

  Hej,

  Nej, pengar blir ju inte bara mindre värda utan anledning, såklart. De blir mindre värda av att tillgången på pengar ökar, dvs att penningmängden ökar. Du har ju rätt i att inflationen leder till lägre reallön. Något som ju motverkas av uppförhandling av lönerna map förväntad inflation.

  Men att utbudet på mat minskar gör inte pengar mindre värda. Det gör maten mer värd. Priset på mat stiger, men orsaken är inte inflation, om vi tittar på det helt isolerat. Lika lite som att det är deflation när priserna minskar, t.ex. pga en effektivisering i produktionsprocessen eller en bra skörd.

  ”Om inte inflationen härleds ur och orsakar lönespiralen”
  Jag förstår inte vad du menar här. Om inflationen både härleds ur och orsakar lönespiralen, ja det vore ju helt koko. Ett cirkelresonemang. Jag har ingen koll på denne Mankiw, men ett öga på wikipedia säger att han är en keynesian. Eftersom detta är allt jag vet om honom nu så drar jag preliminärt slutsatsen att han inte är att lita på :-)

  För att sammanfatta: inflation leder till högre priser.

 3. Erika replied:

  Definitionen av inflation är årlig ökning av KPI, alltså inflation är detsamma som prisökning. Det är alltså inte så att det ena leder till det andra – utan det är två uttryck för samma sak.

 4. Tomas replied:

  Hej Erika,

  Jag saxar följande från Riksbankens sida om inflation: ”Att oljepriset stiger kan bero på att oljan blir en allt knappare resurs, men det kan också vara en del av en allmän prisuppgång och kan således vara en del av en inflationsprocess. Man kan alltså säga att en konsekvens av inflationen är att priset på enskilda varor och tjänster stiger.”

  KPI är ett instrument för att mäta inflationen, liksom KPIx och en mängd andra index. Länk.

  Riksbanken verkar faktiskt ha ganska bra koll på vad inflation är. Det känns ju betryggande iaf :-)

 5. saku replied:

  Mankiw var pappa bushs ekonomiska rådgivare, professor på harvard och långt ifrån en keynesian inom nationalekonomin.

  Om lönerna ökat till föjd av att prisena ökat som ökat till följd av att lönerna ökat (och då arbetsgivarna höjer priserna) har vi ett scenario där inflationen härlets ur och orsakar ökad inflation. inget koko bara grundläggande ekonomi.

 6. saku replied:

  Men denna kanal till inflation är bara en av de tre stora kanalerna, enligt Paul Krugman.

 7. Tomas replied:

  Från wiki: ”Mankiw is a New Keynesian economist.” Att han var professor på harvard och rådgivare till Bush är väl knappast något direkt motsäger att han skulle vara keynesian…

  Det är möjligt att han inte var det, men för att jag ska tro på det så krävs det att jag ser en vettig källa som hävdar motsatsen, alternativt ett övertygande argument.

  Hursomhelst, det du skriver är ju fortfarande ett cirkelresonemang. Det baseras på att man krävt högre löner för att man gissar att inflationen kommer att höja priserna. Det säger inget om var inflationen kommer ifrån, det säger bara saker om dess effekter (att löner och priser går upp, men det vet vi ju). Och även om det var så att inflationen kunde orsaka sig själv, eller att en pris-spiral skulle uppstå av sig själv, så borde väl tillgången (eller bristen) på pengar direkt begränsa och kväva den? Såvida inte man ökade penningmängden förstås. Och då är vi väl tillbaka till början igen.

  Men när jag läser lite mer om den här nya keynsianismen så ser jag att de frikopplat penningimängden från inflationen. Det låter… tveksamt. Men förmodligen en ganska stor diskussion :-)

 8. saku replied:

  Ja ja, men hur vi än vrider och vänder på det blir slutsatsen att du har fått något om bakfoten när det kommer till inflation och pris-spiral eftersom pris-spiralen är en av huvudaktörerna bakom en ökande inflation (enligt nationalekonomer som överlag är väldigt liberala och effektivitetstänkande, medan vänstern till viss del har kritiserat detta tänk). Andra kanaler är t ex import och chocker (som till viss del är sammanflätade). Detta kan du läsa om i valfri amerikansk grundkursbok i ekonomisk teori.

 9. Tomas replied:

  ”Detta kan du läsa om i valfri amerikansk grundkursbok i ekonomisk teori.”

  Det tvivlar jag inte på. Det jag tvivlar på är att stigande priser skulle vara orsaken till inflationen, och inte tvärtom. Detta eftersom det sunda förnuftet säger oss att värdet på en vara minskar om tillgången ökar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: