Är du säker på det?

Dagens Industri hade igår en notis om den ekonomiska utvecklingen i Estland, ej online.

Estlands ekonomi krympte 1,1 procent under andra kvartalet, jämfört med samma period i fjol, enligt landets statistikmyndighet. Nedgången beror främst på att den inhemska efterfrågan rasar.

Jaha. Men man bryr sig inte om att fråga varför den rasar. Detta att efterfrågan skulle vara motorn i ekonomin är en så tokig felsyn att man bara tar sig för pannan. För vad är det som möjliggör efterfrågan, om inte utbud? För att konsumera måste man producera. Detta identifierades redan 1803 av ekonomen Jean-Baptiste Say, formulerat som Says lag*.

Att efterfrågan rasar beror förmodligen på att produktionen har rasat. Inte tvärtom, som notisen verkar hävda. Dvs, folk producerar mindre, alltså får mindre lön, och kan efterfråga mindre. Nu kanske någon hävdar att det inte alls är så, utan att efterfrågan har minskat för att folk håller hårdare i sina slantar och sätter in dem på banken istället. Men det är ju investering. Bankerna investerar pengarna. Det är typiskt saker som leder till ökad produktion, och tillväxt.

* Det verkar som att den svenska wikipedia-artikeln om Says lag är skriven eller plagierad av en svensk anhängare av objektivismen. Jag tycker mig känna igen språket. Lustigt :-)

edit: Eller ja, lustigt och lustigt. Efter att ha läst lite hela så är det mer töntigt. Och inte handlar det så värst mycket om Says lag heller :-)

9 september , 2008. Etiketter: , , . ekonomi.

4 kommentarer

 1. Henrik Sundholm replied:

  ”Men Says lag motbevisades ju redan av Keynes…”

  Det kommer du höra många gånger. Lika bra att vänja dig redan nu!

 2. Tomas replied:

  Keynes Schmeynes :-)

 3. Per-Olof Samuelsson replied:

  Jag har läst eller i varje fall ögnat igenom Wikipediauppsatsen om Says lag, och jag tycker den är riktigt bra. (Inte så överraskande, kanske, eftersom mycket i den är hämtat från Reisman.) Möjligen är den lite väl lång och avancerad för Wikipedia och skulle vinna på att kortas ner.

 4. Tomas replied:

  Tja. Den handlar ju faktiskt mycket mer om hur dålig Keynes är än om vad Says lag faktiskt går ut på. Inte för att det som står där inte är korrekt, det såg bra ut, men jag kan hålla med lite om att det är mycket mer uppsats än uppslagsbok.

  Jag tycker nog att den skulle sluta efter avsnittet ”bevis för att says lag är sann”, det broderar ut lite väl mycket efter det. Fast jag kanske är gnällig. Det är ju kul att det hamnat så mycket Reisman på svenska wikipedia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: