Ohly, ekonomi och att vara konsekvent

Ojojoj. Via Johan Ingerö hittar jag följande uttalande av Lars Ohly på Politikerbloggen, där han backar från kravet att höja skatterna för medelinkomsttagare*:

Konjunkturpolitiskt är det inte särskilt bra att dra in köpkraft från dem som har lite, utan få [sic!] bör man dra in köpkraft från dem som har mycket, säger han i intevjun.

Detta är ju lustigt. Ohly borde väl tycka att det är bra att norpa pengarna från de som har lite så att staten kan öka efterfrågan och dessutom göra det mycket effektivare än en massa olika individer. För om de som har lite fick behålla sina slantar är ju risken stor att de skulle spara dem, och då skulle ju ekonomin skjutas i sank!

En alternativ tolkning är ju förstås att man redan säkrat upp så att de som har lite lever så på svältgränsen att det inte finns på kartan för dem att de skulle spara några pengar, och att det för konjunkturen är viktigt att dra ned ”de som har mycket” till ett liknande tillstånd. Detta är faktiskt förmodligen vad som avses.

Har man tur kan man upptäcka att det finns någon sorts problem med sådana ekonomiska idéer. Tyvärr verkar många i dagens samhälle ha ganska mycket otur, att döma av vad som sägs i tidningar, tv osv.

* Ingerö skriver låg- och medelinkomsttagare, men på Politikerbloggen står det bara medelinkomsttagare. Jag antar att det, i brist på mer information, går att tolka det som att det fortfarande är grönt för att höja skatten för de som tjänar minst.

3 december , 2008. Etiketter: , , , . politik, skatt.

Kommentera

Be the first to comment!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: