Bör man bli orolig nu?

Riksbanken bestämde sig idag för att sänka reporäntan kraftigt, med 1.75 procentenheter till 2 procent. Man motiverar sänkningen med att

En kraftig sänkning av räntan och räntebanan är nödvändig för att dämpa fallet i produktion och sysselsättning och klara inflationsmålet på 2 procent.

Min kursivering. På riksbankens hemsida går det också att läsa

Riksbanken är Sveriges centralbank och en myndighet under riksdagen. Riksbanken ansvarar för penningpolitiken med målet att upprätthålla ett fast penningvärde. Banken har också i uppdrag att främja ett säkert och effektivt betalningsväsende. 

Återigen min kursivering. De starkaste motiveringarna för sänkningen verkar alltså vara saker som inte ingår i riksbankens mål. Om riksbanken för politik för att stabilisera konjunkturen (eller t.o.m. boosta den), hur troligt är det då att de kan klara av att hålla penningvärdet konstant? Bortse då från att det är ett dåligt mål som inte går att uppfylla, läs Stefan Karlssons uppsats.

Frågan är, ska verkligen riksbanken försöka påverka konjunkturen? (De borde inte, men det är en annan sak. Men ingår det ens i deras uppdrag?)

Dessutom, med tanke på att upptakten till den nuvarande krisen var att den amerikanska centralbanken gjorde en kraftig räntesänkning, är det här verkligen så väldans bra?

ingves1

Det är visst uppåt det ska gå. Men vad är det som ska upp?

4 december , 2008. Etiketter: , , . politik.

13 kommentarer

 1. lina replied:

  Vad riksbanken gör med reporäntan syns väl egentligen inte på ett år eller nåt vad jag minns? Förutom att den påverkar infationen som grundar sig på folks förväntningar då.
  Vad tycker du borde vara riksbankens huvuduppgift?

 2. Tomas replied:

  Vad Riksbanken gör med räntan syns inte på konsumentprisindex på ett år eller så. Däremot så syns det ju direkt (eller ibland t.o.m. före) på bankernas räntor t.ex. Jag är inte säker men jag kan tänka mig att det syns på inflationen hyfsat direkt också. Men det tar ett tag för inflationen att slå igenom i konsumentprisnivån.

  Jag tycker att Riksbanken borde avvecklas, men i väntan på det så tycker jag att den borde sluta göra inflation hela tiden. Om vi nödvändigtvis ska ha en inflationsekonomi så kan de väl åtminstone hålla inflationen den någorlunda låg, men det är väl alldeles för tråkigt antar jag.

  Inflationens skadeverkningar är ju förutom att våra pengars värde urholkas att den bidrar till bubblor och att det är en omfördelning av välstånd från dig och mig till de som sysslar med inflation och deras närmsta polare, dvs riksbanken, bankerna och staten typ.

  Jag tror för övrigt inte att inflationen påverkas av folks förväntningar (även om jag känner igen det från nationalekonomikursen jag med). Däremot så påverkas priserna av folks förväntningar. Och vem förväntar sig inte högre priser när det är en massa inflation i faggorna? Öka penningmängden med 10%, hur märkligt är det att priserna går upp inom inte allt för lång tid?

 3. lina replied:

  Vad som framför allt påverkas av förväntningar måste ju vara investeringarna och då är det väl inte i första hand priserna som påverkas?

 4. drömpojken replied:

  Hihi.. parodi på Svanbergs blogg: http://svaneberg.wordpress.com/

 5. すっぽん精力増強 replied:

  すっぽん精力増強

  Bör man bli orolig nu? | Banjokossans Välståndsfontän

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: